OBRÁZEK - VADŽRAJOGÍNKA

OBRÁZEK - VADŽRAJOGÍNKA
Obrázek AI ChatGPT od OpenAI pomocí DALL·E 3

TRANSLATE

STRÁNKY



STRÁNKY

STRÁNKY - PROJEKTY


Prohledat tento blog



VYBRANÝ PŘÍSPĚVEK

1.1 RITUÁL SUN AEON SUN

_ TEXT: Aeonsun _ Pro ritualizování meditace /// je komentář /// ZAČÁTEK RITUÁLU Třikrát  zlehka  tleskni  dlaněmi o sebe AKTIVACE /// začát...


OBLÍBENÉ PŘÍSPĚVKY - POSLEDNÍCH 7 DNÍ


PŘÍSPĚVKY

středa 16. října 2024

43.5 FERMENTOVANÉ OVESNÉ VLOČKY SE ZELÍM A KMÍNEM: CESTA KE ZDRAVÉ VÝŽIVĚ

_

TEXT:

Umělá Inteligence ChatGPT

Čaroděj Aeonsun

_


OBRÁZEK:

Umělá Inteligence Microsoft Bing pomocí DALL·E 3

_


Fermentované ovesné vločky se zelím a kmínem: Cesta ke zdravé výživě


V posledních letech se biohacking stal populární metodou, jak optimalizovat zdraví a výkon těla. Jedním z jeho základních principů je využívání přírodních surovin a technik pro zlepšení fyzického a duševního zdraví. Fermentace je jednou z těchto technik, která zvyšuje nutriční hodnotu potravin a přispívá k zdraví trávicího systému. Tento recept na fermentované ovesné vločky se zelím a kmínem je skvělým příkladem, jak můžeme biohacking aplikovat v kuchyni.



Ingredience


Pro tento recept budete potřebovat:


- 500 g ovesných vloček

- 250 g kysaného zelí (s malým množstvím nálevu)

150 gramů Jogurt živý nebo 200 ml Kefírové mléko

- 1 polévková lžíce octu (kvasný lihový, jablečný, ...)

- 2 čajové lžičky soli

- 1 čajová lžička cukru

- 2 polévkové lžíce provensálských bylinek

- 4 stroužky česneku (nasekané)

- 1 středně velká cibule (nasekaná)

- 60 g slunečnicového proteinu

- 2 čajové lžičky lněného semínka

- 1/4 až 1/2 čajové lžičky kajenského pepře (chilli)

- 1 až 2 polévkové lžíce kmínu (mletého nebo celého)

- Volitelně: 1 polévková lžíce rostlinného oleje (slunečnicový, řepkový, olivový, ...)



Příprava


Příprava směsi: V míse smíchejte ovesné vločky, kysané zelí včetně malého množství nálevu, bílý jogurt, ocet, sůl, cukr, provensálské bylinky, nasekaný česnek, nasekanou cibuli, slunečnicový protein, lněné semínko, kajenský pepř a kmín. Důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.

Přidání vody: Přidejte vodu podle potřeby, aby směs měla požadovanou konzistenci. Měla by být vlhká, ale ne příliš tekutá.

Volitelné: Přidání rostlinného oleje zajišťuje příjem zdravých tuků, které jsou důležité pro celkovou vyváženost stravy.

Fermentace: Přeneste směs do sklenice nebo nádoby s volným víčkem, aby mohla unikat pára. Nechte ji fermentovat na teplém místě (např. v kuchyni) po dobu asi 12 - 16 nebo i 24 hodin, v závislosti na požadované kyselosti. 

Skladování a konzumace: Po fermentaci můžete směs skladovat v lednici, kde se proces zpomalí. Podávejte ji jako výživnou snídani, svačinu nebo přílohu. V lednici vydrží 5 - 7 dní.



Nutriční přínosy


Tento recept nejen že poskytuje vynikající chuť (je to subjektivní), ale také přináší řadu zdravotních přínosů:


- Kysané zelí: Je bohaté na probiotika, která podporují zdraví trávicího systému a posilují imunitu.

- Ovesné vločky: Jsou skvělým zdrojem vlákniny, která napomáhá trávení a reguluje hladinu cukru v krvi.

- Lněné semínko: Obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které podporují zdraví srdce a mají protizánětlivé účinky.

- Kmín a česnek: Oba tyto ingredience mají antioxidantní a protizánětlivé vlastnosti, které mohou přispět k celkovému zdraví.

Slunečnicový olej: obsahuje nenasycené tuky, které mohou pomoci zlepšit hladinu cholesterolu a podporovat zdraví srdce. Tento olej je také bohatý na vitamin E, antioxidant, který může přispět k ochraně buněk před oxidačním stresem



Závěr


Recept na fermentované ovesné vločky se zelím a kmínem je nejen chutnou volbou, ale také skvělým příkladem, jak můžeme využít biohacking pro zlepšení našeho zdraví. Kombinací výživných surovin a fermentačních technik můžeme vytvořit pokrm, který podporuje naše zdraví a pohodu. Pokud hledáte nové a zdravé recepty, tento pokrm by rozhodně neměl chybět ve vaší kuchyni! 



Žádné komentáře:

Okomentovat