OBRÁZEK - VADŽRAJOGÍNKA

OBRÁZEK - VADŽRAJOGÍNKA
Obrázek AI ChatGPT od OpenAI pomocí DALL·E 3

STRÁNKY



STRÁNKY

STRÁNKY - PROJEKTY



VYBRANÝ PŘÍSPĚVEK

1.1 RITUÁL SUN AEON SUN

_ TEXT: Aeonsun _ Pro ritualizování meditace /// je komentář /// ZAČÁTEK RITUÁLU Třikrát  zlehka  tleskni  dlaněmi o sebe AKTIVACE /// začát...


OBLÍBENÉ PŘÍSPĚVKY - POSLEDNÍCH 7 DNÍ


PŘÍSPĚVKY

neděle 27. dubna 2025

4.46 PSYLLIUM

_

TEXT:

Umělá Inteligence ChatGPT od OpenAI

_


OBRÁZEK:

Umělá Inteligence ChatGPT od OpenAI

_



Psyllium je vláknina získávaná z obalů semene jitrocele indického (Plantago ovata), rostliny původem z oblasti Středního východu a Indie. Hlavními složkami psyllia jsou nerozpustné a částečně rozpustné vlákniny, zejména slizové polysacharidy, které při kontaktu s vodou vytvářejí gelovitou hmotu. Tato schopnost vázat vodu je klíčová pro jeho zdravotní přínosy.




Mechanismus účinku  



1. Zvětšení objemu stolice  

  

 Gel z psyllia zvětšuje objem stolice a změkčuje ji, čímž usnadňuje průchod střevy a předchází zácpě.  



2. Regulace střevní motility  


   Gelová textura stimuluje peristaltiku – střevní stahy potřebné pro posun obsahu dál trávicím traktem.  



3. Vazba látek

  

 Psyllium dokáže vázat žlučové kyseliny a určité toxiny, což podporuje jejich vyloučení a může snižovat hladinu cholesterolu v krvi.




Zdravotní přínosy  


- Zlepšení trávení a prevence zácpy: Studie prokazují, že pravidelný příjem psyllia zkracuje dobu průchodu stolice a snižuje tvrdost stolice, což ulevuje pacientům trpícím zácpou či hemoroidy.  


- Kontrola hladiny cholesterolu: Rozpustná vláknina snižuje resorpci LDL-cholesterolu ve střevech, čímž přispívá ke kardiovaskulární ochraně.  


- Regulace glykémie: Pomalé uvolňování glukózy do krve po jídle pomáhá stabilizovat hladinu cukru, což ocení diabetici.  


- Podpora hubnutí: Psyllium zvyšuje pocit sytosti, snižuje kalorický příjem a napomáhá kontrole tělesné hmotnosti.




Dávkování a použití  


Obvyklá dávka pro dospělé je 5–10 g psyllia (1–2 čajové lžičky) rozmíchaných ve sklenici vody či džusu, užívaná 1–3× denně před jídlem. Důležité je dostatečně pít – minimálně 250 ml tekutiny ke každé dávce, aby došlo k optimálnímu nabobtnání a předešlo se případnému ucpání jícnu či střev.




Možné nežádoucí účinky  


Při nedostatečném příjmu tekutin může psyllium způsobit pocit nafouknutí, plynatost nebo dokonce mechanickou obstrukci. U citlivých jedinců se mohou objevit alergické reakce (kožní vyrážka, svědění).  




Závěr  


Psyllium je přírodní, bezpečná a vědecky podložená vláknina s širokým spektrem pozitivních účinků na trávicí trakt, kardiovaskulární systém i metabolismus glukózy. Klíčem k úspěšnému použití je správné dávkování a dostatečný příjem tekutin. Při pravidelné konzumaci může významně přispět k lepšímu zdraví a pohodě.