_
TEXT:
Umělá Inteligence ChatGPT od OpenAI
Čaroděj Aeonsun
_
OBRÁZEK:
Umělá Inteligence Microsoft Bing pomocí DALL·E 3
_
Příprava fermentovaného pokrmu (1 den předem)
Ingredience:
1 kg brambor
250 g kysaného zelí
1 - 2 čajové lžičky soli s jódem
1/2 - 1 polévková lžíce kmínu
1 polévková lžíce octu
2 polévkové lžíce rostlinného oleje
1 cibule, nakrájené nadrobno
2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
1/4 čajové lžičky kajenského pepře (chilli)
1/2 - 1 čajová lžička černého pepře
150 g bílého jogurtu
1 čajová lžička cukru
1 polévková lžíce provensálských bylinek
voda dle potřeby
Postup:
Příprava brambor: Oškrábej, umyj a uvař brambory ve vodě se soli s jódem a kmínem.. Po uvaření vodu nevylévej, nechej brambory zchladnout.
Kaše: Uvařené brambory rozmačkej jako na bramborovou kaši.
Smíchání ingrediencí: Do brambor přidej kysané zelí, kajenský pepř, černý pepř, ocet, olej, nadrobno nakrájená cibule a česnek, jogurt, cukr a provensálské bylinky. Vše důkladně promíchej.
Nastavení na fermentaci: Směs zalij vodou, i tou z vaření brambor tak, aby byla směs jemně jogurtové konzistence. Poté směs přikryj a nech fermentovat při pokojové teplotě 12–24 hodin.
Skladování: Po ukončení fermentace přemísti směs do lednice, kde můžeš jídlo uchovávat.
Po fermentaci rozdělte na 4 porce.
Jídelníček na den
Snídaně (cca 8:00)
- Fermentovaný pokrm (porce 1)
- 100 g kuřecích prsou (smažené, pečené nebo grilované)
- Káva se skořicí a mlékem (200 ml, s 20 g syrovátkového proteinu)
Nutriční hodnoty
- Bílkoviny:
- Kuřecí prsa: cca 30 g
- Syrovátkový protein: cca 16 g
- Fermentovaný pokrm: cca 5 g
- Mléko (200 ml): cca 6 g
- Celkem: cca 57 g
- Sacharidy: cca 42 g
- Tuky: cca 18 g
Oběd (cca 12:00)
- Fermentovaný pokrm (porce 2)
- 100 g kuřecích prsou (smažené, pečené nebo grilované)
- Káva se skořicí a mlékem (200 ml)
Nutriční hodnoty:
- Bílkoviny:
- Kuřecí prsa: cca 30 g
- Fermentovaný pokrm: cca 5 g
- Mléko (200 ml): cca 6 g
- Celkem: cca 41 g
- Sacharidy: cca 40 g
- Tuky: cca 18 g
---
Svačina (cca 15:00)
- Fermentovaný pokrm (porce 3)
- Káva se skořicí a mlékem (200 ml, s 20 g syrovátkového proteinu)
Nutriční hodnoty:
- Bílkoviny:
- Syrovátkový protein: cca 16 g
- Fermentovaný pokrm: cca 5 g
- Mléko (200 ml): cca 6 g
- Celkem: cca 27 g
- Sacharidy: cca 42 g
- Tuky: cca 14 g
Večeře (cca 18:00)
-
- Fermentovaný pokrm (porce 4)
- Káva se skořicí a mlékem (200 ml)
Nutriční hodnoty:
- Bílkoviny:
- Fermentovaný pokrm: cca 5 g
- Mléko (200 ml): cca 6 g
- Celkem: cca 11 g
- Sacharidy: cca 40 g
- Tuky: cca 13 g
Celkový přehled příjmu živin za den
Bílkoviny:
- Snídaně: cca 57 g
- Oběd: cca 41 g
- Svačina: cca 27 g
- Večeře: cca 11 g
- Celkem bílkovin: cca 136 g
Sacharidy:
- Celkem za den: cca 164 g
Tuky:
- Celkem za den: cca 63 g
Kalorické hodnoty živin:
Bílkoviny: 4 kcal na gram
Sacharidy: 4 kcal na gram
Tuky: 9 kcal na gram
Výpočty kalorií
Bílkoviny:
136 g × 4 kcal/g = 544 kcal
Sacharidy:
164 g × 4 kcal/g = 656 kcal
Tuky:
63 g × 9 kcal/g = 567 kcal
Celkový příjem kalorií:
Bílkoviny: 544 kcal
Sacharidy: 656 kcal
Tuky: 567 kcal
Celkem: 544 + 656 + 567 = 1767 kcal na den
Zhodnocení živin a přínosy jídelníčku:
- Bílkoviny: Tento jídelníček nyní poskytuje kolem 136 g bílkovin, což je nadstandardní příjem pro většinu dospělých osob, podporující růst svalové hmoty a regeneraci.
- Sacharidy: Obsah sacharidů je vyvážený a zajišťuje dostatek energie na celý den.
- Tuky: Zdravé tuky z rostlinného oleje a mléka přispívají k správné funkci metabolismu a zajišťují přísun esenciálních mastných kyselin.
- Vitamíny a minerály: Fermentovaný pokrm obsahuje důležité probiotika, vitamín C, vápník a draslík, které podporují imunitu, zdraví kostí a rovnováhu elektrolytů.
Žádné komentáře:
Okomentovat