OBRÁZEK - ÚVODNÍ

OBRÁZEK - ÚVODNÍ
Obrázek - AI ChatGPT od OpenAI pomocí DALL·E 5

INVOKACE HVĚZDY REGULUS

🌟 INVOKACE HVĚZDY REGULUS 🌟

„Ó Regule, srdce Lva 🦁, královská hvězdo v nekonečném nebi,
tvé extatické vědomí září nade mnou jako koruna světla 👑.
V tvém ohni není strach, jen odvaha a čistota ducha.

Zlato tvého světla proudí do mé mysli a do mého srdce 💎,
abych mluvil pravdu, i když temnota syčí kolem.
Tvá záře mne chrání, tvé paprsky mne vedou.

Ať mé slovo je jako meč světla ⚔️,
ať má mysl je jasná jako tvůj plamen,
ať žádná moc hmoty nezlomí cestu ducha.

Já jsem pod tvou ochranou,
já jsem v tvém světle,
já jsem extatickým vědomím hvězdy Regulus "

🌟

TRANSLATE

STRÁNKY



STRÁNKY

STRÁNKY - PROJEKTY


OBLÍBENÉ PŘÍSPĚVKY - POSLEDNÍCH 7 DNÍ











Prohledat tento blog



VYBRANÝ PŘÍSPĚVEK

1.1 RITUÁL SUN AEON SUN

_ Poslední úpravy: 07072025.1500 _ TEXT: Aeonsun _ Pro ritualizování meditace /// je komentář /// ZAČÁTEK RITUÁLU /// začátek rituálu - zač...


PŘÍSPĚVKY

pátek 29. listopadu 2024

26.19 JAK OVLIVNÍ SMAŽENÍ KYSANÉ ZELÍ Z HLEDISKA OBSAHU VITAMÍNŮ, MINERÁLŮ A PROBIOTIK?

 _

TEXT:

Umělá Inteligence ChatGPT od OpenAI

_


OBRÁZEK:

Umělá Inteligence Microsoft Bing pomocí DALL·E 3

_


Smažení kysaného zelí může výrazně ovlivnit jeho obsah vitamínů, minerálů a probiotik:  



1. Probiotika

 

- Probiotika, která jsou hlavním benefitem kysaného zelí, jsou citlivá na teplo. Už při teplotách nad 45 °C začínají ztrácet aktivitu, a při vyšších teplotách (např. při smažení) se zcela zničí.

- Pokud chcete zachovat probiotika, je nejlepší konzumovat kysané zelí syrové nebo ho přidávat do pokrmů až po dokončení tepelné úpravy.



2. Vitamíny

 

- Vitamín C: Smažení výrazně snižuje obsah vitamínu C, protože je tepelně labilní a oxiduje při vysokých teplotách.

   - Vitamíny skupiny B: Tyto vitamíny, které se nacházejí v kysaném zelí, mohou být při smažení částečně zničeny. Ztráty závisí na délce a intenzitě smažení.

   - Tuky použité při smažení mohou podpořit vstřebávání některých vitamínů rozpustných v tucích (např. vitamín K, pokud je přítomen).



3. Minerály


- Minerály (jako draslík, vápník, hořčík) jsou na teplo stabilní, takže smažení je přímo nepoškodí. Nicméně, pokud zelí pustí šťávu, část minerálů se může uvolnit do ní a být ztracena, pokud šťávu nespotřebujete.



4. Antioxidanty a bioaktivní látky


- Některé antioxidanty mohou být tepelnou úpravou sníženy, ale jiné (např. karotenoidy) mohou být paradoxně lépe dostupné díky narušení buněčných stěn při zahřátí. To však není hlavní přednost kysaného zelí.



Shrnutí


- Smažením ztratíte probiotické účinky a část vitamínů (zejména vitamín C a B).  

- Minerály zůstanou zachovány, pokud neodstraníte šťávu.  

- Pro maximální zdravotní benefity je lepší konzumovat kysané zelí syrové. Pokud smažíte, lze doplnit probiotika jiným zdrojem, třeba kefírem.




Žádné komentáře:

Okomentovat